Foodprepping Weekends

Het kan niet genoeg herhaald worden hoe belangrijk voeding is. Het is de basis van ons hele functioneren. Wat wij in onze mond steken zal echt gaan bepalen hoe we ons voelen en hoe ons lichaam eruit ziet. Die 70/30 regel waar zo vaak naar gerefereerd wordt (30% training, 70% juiste voeding) is naar mijn inziens dan ook een heel goeie leidraad. Zonder de juiste voeding voor ons lichaam zal ons functioneren vaak gehaperd zijn, zowel in de gym als daarbuiten. Wat super belangrijk is, is dat ik hier zeker geen pleidooi houd voor minder eten. Integendeel. Het is echt ongelooflijk belangrijk om ons lichaam alle voedingsstoffen te bezorgen dat het nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Niet minder eten maar wel de juiste dingen eten is dus KEY voor een gezonde en gebalanceerde levensstijl.

Hoe kan je nu maximaal gaan inzetten op goede voeding? Wel, door maximaal te gaan plannen. Scott en ik hebben beide een drukke job en een druk sociaal leven waarbij ons jammer genoeg niet veel tijd rest om dagdagelijks onze maaltijden te prepareren. Plannen en voorbereiden, ook wel gekend als ‘foodprepping’, is dus essentieel voor ons indien we goed willen eten.

OK, weekend. Zaterdagochtend tijdens het ontbijt maak ik mijn boodschappenlijstje klaar. Iedere week ziet er natuurlijk wel wat anders uit, maar de basics komen steeds terug. Die basics?! Denk in macro’s : koolhydraten, eiwitten en vetten.

Iedere ochtend is een nieuwe start en meteen het ideale moment om de eerste fitfoodmaaltijd te nuttigen. Mijn voorkeuren qua ontbijt variëren nogal snel, maar dezelfde basisingrediënten komen steeds terug : havermout, yoghurt, fruit, brood, eitjes, … Ik zorg ervoor dat ik die zaken in huis heb die gezond zijn en waarvan ik weet dat ik uitkijk naar het ontbijtmoment om ze op te eten :-).  Echt mijn favoriete maaltijd van de dag trouwens. Een voedzaam ontbijt, een heerlijk kopje verse koffie, de krant opengeslagen, … Ik geniet er iedere dag opnieuw van. Mijn huidige ontbijt-must-have? Een vers geperst bloedsinaasappelsapje :-). Ja, ik sta er zelfs speciaal 5min vroeger voor op. Pas na het ontbijten begint mijn werk en zal ik mijn mailbox checken – of dat is toch alleszins mijn intentie. In de realiteit jammer genoeg niet iedere dag haalbaar :-).

Ook allerhande granen kan je goed op voorhand klaarmaken. Zelf zorg ik ervoor dat ik steeds pasta, zilvervliesrijst of quinoa in huis heb. Gemakkelijk klaar te maken en goed te bewaren in de koelkast. Quinoa in combinatie met linzen is één van mijn all-time favorieten. Scott heeft dan weer liever dat er steeds potjes afgewogen pasta in de koelkast staan.

En dan eiwitten. Wat mij betreft dé pain in the ass. Ik vind het namelijk iedere dag opnieuw moeilijk om mijn aanbevolen hoeveelheid eiwitten binnen te nemen en daarbij mijn totale kcal inname voor die dag niet te overschrijden. Eentonigheid op vlak van voeding is iets wat mij absoluut niet bevalt dus tracht ik ook op vlak van eiwitten voldoende alternatieven klaar te hebben. Kip, vis, eitjes, rundsvlees, vegetarische eiwitrijke alternatieven, … op zich is er keuze. Ook haal ik iedere week enkele potten yoghurt en magere kaas in huis. Heerlijk als ontbijt of als snack, in combinatie met nootjes en/of een stukje fruit. Tot slot staat er ook steeds een pot eiwitpoeder in onze voorraadkast. Na verschillende merken uitgeprobeerd te hebben, zijn de potten van Oaksdale mijn absolute favoriet. Natuurlijk van smaak en goed te verteren.

Last but not least : groeten en fruit. Ik eet zo graag verse groeten! Ik probeer daarom steeds een soepje klaar te hebben voor de week die komt (en liefst ook nog wat voor in de diepvriezer). Zelf kan ik ’s middags geen eten opwarmen dus zorg ik dat ik voldoende groenten in huis heb voor een maaltijdsalade. Ik maak dan op voorhand de verschillende ingrediënten voor een salade klaar. Als je deze apart in potjes bewaart zonder dressing gaan deze gerust even mee in de koelkast. Bananen koop ik voor bij het ontbijt, als tussendoortje, of om te mixen in een shake. Besjes koop ik als alternatief om te weerstaan aan snoepjes en koekjes. Ook let ik erop om zoveel mogelijk seizoensgroenten en -fruit te kopen. Bij ons geteeld, goed voor onze boeren en ons milieu. En voor onszelf uiteraard. Een win-win voor iedereen denk ik dan.

En tot slot .. kokerellen geblazen. Alles voorbereiden en koken en dan doosjes vullen. Elk doosje met een bepaalde hoeveelheid eiwitten en koolhydraten, afhankelijk van de doelstelling op dat moment. Tijdsintensief? Jazeker. Maar door te ‘foodpreppen’ weet ik wel dat ik de mogelijkheid creëer om gezond te eten en dus zorg te dragen voor mijn lichaam. Het leven tijdens de werkweek wordt er op die manier toch een stukje gemakkelijker door. Enkel nog potjes uit de frigo nemen et voila, een gezonde maaltijd perfect op maat. Op dat moment FAST, maar dan wel super healthy! 🙂

Geplaatst door

Passionate about living a healthy and balanced life. Social Entrepreneur. Founder of the ethical clothing brand GAL - Gladiator Armour Ladies.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s